INIȚIATIVA LEGISLATIVĂ CETĂȚENEASCĂ

"LUNA IUNIE - LUNA IDENTITĂȚII CREȘTINE"


Suntem un grup de creștini din România, de diverse confesiuni, și ne propunem să promovăm un proiect de lege prin care luna iunie a fiecărui an să fie desemnată ca „luna identității creștine”. Pentru ca proiectul să fie votat de Parlament și transformat în lege, avem nevoie de semnătura de susținere a cel puțin 100.000 de cetățeni români cu drept de vot.

PREZENTAREA INIȚIATIVEI LEGISLATIVE CETĂȚENEȘTI
„Luna identității creștine”

Textul proiectului de lege privind instituirea lunii iunie ca „luna identității creștine” poate fi citit aici.

Identitatea creștină se referă la apartenența profundă la valorile, credința și practicile creștine, la modul în care creștinul integrează credința sa în viața de zi cu zi.

Identitatea creștină înseamnă, în primul rând, credința în Iisus Hristos. Temelia identității creștine este credința în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul, în jertfa și în învierea Lui. 

Fidelitatea față de Scriptură și de principiile și valorile biblice este o parte esențială a identității creștine. Creștinii se ghidează, în interacțiunea cu ceilalți și în societate în general, după aceste principii, care constituie „farul” lor moral și spiritual.

Creștinii își manifestă identitatea prin practici religioase specifice, cum ar fi rugăciunea, participarea la slujbe, studiul Scripturii ori botezul.

În egală măsură, identitatea și convingerile creștine se exprimă și prin participarea activă la viața comunității, la biserică dar și în afara acesteia.

Deși înțelegerea identității creștine poate varia în funcție de tradiție și confesiune, toți creștinii au în comun aceleași valori fundamentale.

Din perspectivă istorică, sociologică, religioasă și culturală, reperul fundamental al națiunii române este credința creștină. 

Creștinismul a reprezentat un filon intrinsec al românității de-a lungul istoriei; patrimoniul spiritual, civilizația și istoria României sunt inextricabil legate de creștinism. Creștinismul a fost învățătura definitorie și călăuzitoare pentru marii oameni de cultură și de știință din România, fiind o sursă majoră de inspirație și temă a marilor creații artistice, literare și muzicale de pe teritoriul României de-a lungul veacurilor. 

Creștinismul, așadar, constituie o adevărată moștenire spirituală, valorică și morală a cetățenilor României, indiferent de confesiunea religioasă ori apartenență etnică.

În același timp, creștinismul deține un loc central în formarea și promovarea valorilor cetățenești moderne și a avut un rol important în dezvoltarea democrației și a statului de drept în România și Europa, fiind un factor de stabilitate politică.

Astfel, evidențierea și asumarea identității creștine onorează memoria înaintașilor, pe de o parte, iar pe de alta, păstrează și transmite generațiilor viitoare valorile care s-au dovedit a fi determinante pentru supraviețuirea și dezvoltarea ființei naționale.

Ne dorim ca în timpul lunii iunie să sărbătorim și să promovăm identitatea creștină în mod public, realizând astfel o legătură organică între o realitate sociologică de substanță și aspectele formale, de manifestare publică a acestei identități, din perspectivă creștină interconfesională. 

Manifestările dedicate „lunii identității creștine” vor fi concepute și se vor desfășura într-un mod care promovează înțelegerea și respectul reciproc între toate religiile și grupurile etnice din România. Astfel, „luna identității creștine” va contribui la unitate, armonie și înțelegere între toți locuitorii țării.

Practic, inițiativa legislativă cetățenească își propune instituirea cadrului legal necesar pentru a facilita desfășurarea de evenimente sociale, culturale, civice care să contribuie la afirmarea, menținerea și dezvoltarea identității poporului român din perspectiva credinței creștine. 

În temeiul acestei legi, cei interesați, cetățeni sau entități juridice, vor putea organiza manifestări publice pe care autoritățile publice centrale și locale le vor putea sprijini logistic, administrativ și/sau financiar, potrivit atribuțiilor și competențelor legale.

Luna iunie e plină de sărbători creștine și de zile importante pentru români:
1.         Înălțarea Domnului poate fi în iunie, în funcție de data Sfintelor Paști; tot atunci comemorăm Ziua Eroilor
2.         Rusaliile / Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh poate fi în iunie, în funcție de data Sfintelor Paști
3.         Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii, poate fi în iunie
4.         Sărbătoarea Corpus Christi
5.         Sărbătoarea Inima Sacră a lui Iisus
6.         Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul sau Sânzienele, pe 24 iunie
7.         Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe 29 iunie

Zile importante pentru familie și pentru identitatea sau cultura românească:

  • 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului: creștinii iubesc copiii și sunt pro-viață
  • 5 iunie – Ziua Învățătorului
  • 6 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Ciprian Porumbescu
  • 9 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Ion Luca Caragiale
  • 15 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Mihai Eminescu
  • 20 iunie – ziua trecerii la cele veșnice a lui Traian Dorz
  • 24 iunie – Ziua Universală a Iei
  • 26 iunie – Ziua Drapelului Național
  • 29 iunie – Ziua Dunării
  • Iunie e prima lună de vară, un anotimp propice pentru concedii, excursii, pelerinaje sau diverse evenimente publice în aer liber
CUNOAȘTE COMITETUL DE INIȚIATIVĂ
Cine suntem?

Inițiativa pentru instituirea prin lege a lunii iunie ca „luna identității creștine” aparține unui grup de cetățeni, constituit în condițiile legii nr. 189/1999 într-un Comitet de inițiativă. Acest comitet este format din 13 cetățeni români de diferite confesiuni creștine.

WhatsApp Image 2023 06 16 at 11.39.59 AM
Adrian

Iov

Președintele Comitetului de Inițiativă

Este arădean, de meserie economist, absolvent al Facultății de Management Marketing a Universității Babeș Bolyai. Căsătorit cu Simona, au împreună 2 copii. Este implicat în proiecte care promovează valorile biblice despre familie și căsătorie.

Imagine WhatsApp 2023 05 30 la 00.47.14
Ioana

Blaga

Membru în comitetul de Inițiativă

S-a născut în Oradea. A absolvit Jurnalismul și acum studiază Filologia. A publicat patru cărți pentru copii și este fondatoarea atelierelor de literatură pentru copii ”Îmblânzitorii de pagini”. Din anul 2010 lucrează în fundația My Brother’s Keeper Romania cu adolescenții din școlile și liceele din județul Bihor în proiectul de Educație pentru Integritate Sexuală ”Merită să aștepți”.

daniel bujenita e1685390528812
Daniel

Bujeniță

Membru în comitetul de Inițiativă

Este licențiat în teologie la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti și deținător a două masterate, în Psihologie respectiv în Cultură şi Civilizaţie Ebraică, la Universitatea din Bucureşti. Este profesor și membru în bordul de conducere al Centrului Român de Studii Transculturale. Este co-fondator și vicepreședinte al organizației Edictum Dei din Cluj-Napoca. Este căsătorit cu Daniela și împreună au doi copii.

radu butu
RADU BOGDAN

Buțu

Membru în comitetul de Inițiativă

Este tată a trei copii, de profesie economist, din Tg-Jiu, Gorj. Lucrează într-un call-center pentru o companie de telefonie mobilă. Fondator și președinte al Asociației Down Art Therapy, după nașterea fetiței sale cu Sindromul Down. Activist pentru viață și familie din 2007. Editor de reviste ortodoxe, jurnalist, voluntar pentru diverse ONG-uri.

oana manta e1686141380261
OANA ANDREEA

Manta

Membru în comitetul de Inițiativă

Oana este acea persoană despre care s-ar putea spune că "nu face nimic". Mamă casnică și atât. Dar ea poate vedea dincolo de multele atribuții ce îi revin: cea de soție, mamă, învățător, beneficiile unui astfel de rol, cu impact generațional. Oana este căsătorită cu Daniel și împreună au doi copii: pe Levi și Natanael.

BLK 4678vdvdd
Eugenia

Neamțu

Membru în comitetul de Inițiativă

Absolventă a Universității Babes Bolyai din Cluj, cu o diplomă în matematică, și-a dedicat cariera formării și inspirării elevilor săi. Originară din Drobeta Turnu Severin, căsătorită și mamă a doi fii. A dedicat 9 ani din viață proiectului "Matematică cu copiii Clujului", oferind copiilor șansa de a descoperi frumusețea matematicii. Voluntariat în lucrul cu persoanele cu deficiențe de auz, într-o adunare de surdomuți.

mircea neiconi
MIRCEA SORIN

Neiconi

Membru în comitetul de Inițiativă

Fondatorul și CEO-ul companiei Adaconi, bazată pe INTEGRITATE, EXCELENȚĂ și RESPECT PENTRU OAMENI. Face parte din echipa care a întemeiat biserica Quo Vadis din Hațeg, o biserică orientată spre ucenicie si evanghelizare, care investește în noile generații. Co-fondator al fundației „BIG Impact”. Implicat în grupul „Give Connected” împreună cu oameni de afaceri creștini care practică generozitatea într-un mod strategic. Are un vis: să creeze, să facă parte și să ajute medii în care oamenii și în special tinerii cresc și se dezvoltă.

437858cf 5261 467c b227 3bbc3173f0ae e1685301405268
GHEORGHE VIOREL

Noane

Membru în comitetul de Inițiativă

Este bihorean, tată a 3 copiii și bunic a 4 nepoți. De profesie economist, conduce un grup de firme în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri și al producției de materiale de construcții.

oniga lucian e1685390579954
Lucian

Oniga

Membru în comitetul de Inițiativă

Este absolvent de teologie și deține un masterat în studii biblice, obținut la University of Walles. Din 1995 conduce Fundația Peniel, promovând valorile moral-civice în rândul generațiilor tinere prin tabere, conferințe și diverse cursuri. Este căsătorit cu Veronica și împreună au 4 copii.

florina onaga
Florina

Onaga

Membru în comitetul de Inițiativă

Este profesor pentru învățământul primar. În anul 2021 finalizează studiile de doctorat la Universitatea de Vest Timișoara obținând titlul de doctor în sociologie. Consideră că educația centrată pe valori modelează caracterul. Prin activitatea didactică, prin articolele publicate, prin implicarea în acțiuni de voluntariat dorește să contribuie la binele societății.

WhatsApp Image 2023 06 13 at 18.09.58 e1686677165783
Pavel

Smântână

Membru în comitetul de Inițiativă

Născut în Valea Jiului, al 7-lea fiu dintr-o familie cu 10 copii. Căsătorit și stabilit în Iași, tată a 2 fiice. Absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, licențiat în Management, conduce o companie de recrutare în Iași. A inițiat 3 asociații de fermieri, oferind instruire și susținere fermelor de subzistență pentru a deveni profitabile.

bogdan e1685390134808
Bogdan

Stanciu

Membru în comitetul de Inițiativă

De aproape 20 de ani lucrează pentru promovarea în societate și în legislație a familiei românești, precum și pentru ocrotirea vieții celui mai vulnerabil dintre oameni: copilul nenăscut. De asemenea conduce asociația Darul Sunetului, pe care a înființat-o inspirat de fiica sa deficientă de auz. A urmat cursurile Universității Politehnice. Este căsătorit din 2004 cu Diana și împreună au doi copii.

WhatsApp Image 2023 06 09 at 22.20.04 e1686430484133
George

Suciu

Membru în comitetul de Inițiativă

Născut în 1989. Licențiat și deținător al unui master în domeniul Educație Fizică și Sport. Lucrează în industria automotive, pentru compania Continental.

ARTICOLE, COMUNICATE, NOUTĂȚI
Proiectul la zi

Resurse creștine în mediul online

Accesul facil la resurse creștine relevante contribuie foarte mult pentru dezvoltarea și îmbogățirea identității noastre creștine.

Sărbătorile lunii iunie 2023

Ne apropiem de finalul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel și de praznicul din 29 iunie. Prima lună de vară

Identitatea creștină – reflecții

Identitatea se referă pe de o parte la ideea de a fi identic, asemănător cu cineva, iar pe de altă

Comunicate

Mesaje de la susținători ai inițiativei

Situația pe județe
HARTA INTERACTIVĂ a ROMÂNIEI CONȚINE:

Contacte responsabili regionali
Număr de semnături strânse
Noutăți locale de interes
Alba Arad Argeș Bacău Bihor Bistrița-Năsăud Botoșani Brașov Brăila București Buzău Caraș-Severin Călărași Cluj Constanța Covasna Dâmbovița Dolj Galați Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomița Iași Ilfov Maramureș Mehedinți Mureș Neamț Olt Prahova Satu Mare Sălaj Sibiu Suceava Teleorman Timiș Tulcea Vaslui Vâlcea Vrancea
DESCARCĂ

Resurse

Pentru ca acest proiect de lege să fie dezbătut și votat de Parlament este nevoie de colectarea a cel puțin 100.000 de semnături de susținere din partea cetățenilor români cu drept de vot. 

Semnăturile pot fi colectate doar în format fizic (pe hârtie) pe formulare tipizate.

Avem puse la dispoziția dvs. pentru descărcare, atât resurse text cât și resurse grafice, pentru a fi utilizate în inițiativa cetățenească Luna Iunie –luna identității creștine”.

Formular-tip pentru semnături

Tipărește, semnează împreună cu apropiații, apoi contactează un responsabil al inițiativei.

Textul proiectului de lege

Descarcă textul proiectului de lege privind „luna identității creștine” și expunerea de motive.

Ghid pentru responsabilii regionali

Vă explicăm etapele: completarea listelor de semnături, colectarea și atestarea lor.

Monitorul Oficial

Consultă Monitorul Oficial nr. 444/2023 unde au fost publicate proiectul de lege și avizele necesare.

Logo Vectorial

Descarcă logo-ul proiectului de lege privind „luna identității creștine” în format vectorial *.ai

logo 100
Banner

Descarcă banner în format A3

poster A3 mic
Banner

Descarcă banner în format Roll-Up, dimensiuni aproximative 85x200 cm

rol up banner mic
Să ne cunoaștem

Intră în legătură cu noi

LUNA IDENTITĂȚII CREȘTINE

Ai întrebări? Dorești să ajuți?

Dacă dorești să intri în legătură cu comitetul de inițiativă a proiectului Luna Iunie - „luna identității creștine”, pentru întrebări generale legate de proiect, sau pentru a-ți oferi sprijinul, o poți face pe email sau telefonic:

Telefoane: +40 722 672 202 (Adrian Iov - Arad); +40 722 190 685 (Bogdan Stanciu - București); +40 744 677 651 (Lucian Oniga - Bistrița); Email: contact@identitate-crestina.ro
Contact

Eu am semnat! Dar tu?